Titta!

Titta så söt Bex är nu när hans andra öra har rest sig!


Bara vara

På bilden nedan tränar Sanna och Bex på BaraVara hemma på köksgolvet. När man har kommit så här långt är det lugnt och mysigt, innan dess en hel del jobb! Det tog säkert 15 minuter just den gången att komma dit.


Hunden sluter ögonen andas lugnt och drar upp mungiporna= fullt avslappnad


Första skoldagen

Idag var det första dagan Bex gick i skola. Han skötte sig som vanligt utmärkt och vi är mycket stolta! Vi tog det givetvis mycket försiktigt och på hans nivå eftersom han bara är 9½ veckor.

Först började vi med inklickning, att han ska lära sig att klickern betyder att han får godis. Detta gjorde vi helt enkelt med massor av godisbitar i handen som han fick äta av samtidigt som vi klickade. Meningen med klickandet sen när han har lärt sig är att man klickar när hunden påbörjar något bra, något man vill se mer av. När hunden är inklickad vet den att klicket är positivt.

Efter klickandet provade vi lite targeting, när han ska nudda vid (eller i alla fall föra) nosen mot en pinne och där klickar man och ger godis. Detta använder man senare i träningen när man ska lära hunden bland annat att gå fot.

Vi provade också att springa genom en tunnel och gå på en planka som ligger en bit upp i luften. Detta gjorde vi för att han ska bli lite modigare som hund. Först var han jätterädd för både tunneln och plankan men med massa hjälp från Jea så gick det utmärkt! Till slut rusade han genom tunneln så det ser lovande ut för vår kommande agilitykarriär!

Vi tränade också lite snabbt på att Bex skulle springa efter oss i högt gräs.

När vi sedan hade tränat allt en gång till fick valparna busa en stund. Där var en 4 månadersvalp och Bex syster Bianca också så dom var glada!

Till sist tränade vi på baravara, när hunden ligger ner helt plant på sidan under "tvång". Tvång låter brutalt men det är det absolut inte om man gör det på rätt sätt. Man bara lägger hunden på sidan och håller den helt nere och klappar den tills den slappnar av helt. Detta gick bra till en början men när Bianca började pipa och skrika blev Bex orolig och också började pipa och ville inte ligga ner, man måste ju försvara syrran! Efter ett tag kom jag på att jag skulle vända Bex så att han såg Bianca trots att han låg ner så då lugnade han sig igen och till slut blev han totalt avslappnad.

Sammanfattningsvis så är vi mycket nöjda med Bex första skoldag! Jag längtar verkligen till imorgon då jag ska prova träna lite till. Men det blir väl mest att träna inklickning nu och lite baravara. Jag tror det är bra att träna det mycket, dels för olika situationer man kan hamna i (t.ex. hos en veterinär) eller när man tränar så kan det vara bra att pausa en stund.
Lite senare när jag har provat det ett tag ska jag prova när han är som mest uppe i varv här hemma, så som han blir ungefär 1 gång om dagen då han bara rusar runt, leker med alla leksaker samtidigt och stirrar upp sig själv till max. Då kan det som vara bra att ta en paus!

Nu ligger Bex helt utslagen, jag får väl bära in honom i sovrummet!

9 veckor + 1 dag

Hej, Husse här för att skriva några rader om den första veckan med en valp i huset.

Att vi skaffade en valp är något jag aldrig kommer ångra, både jag och Sanna är nöjda med vår Bex.
Man har blivit införstådd i hur mycket jobb som tillkommer, jag har förstått att allt man gör speglar sig i hur hunden kommer att bete sig som vuxen.
Tex. skulle hunden bli rädd för något (en smäll eller liknande)  så iaktar han genast husse eller matte, bäst är då att nonchalera det direkt. På så sätt förstår hunden att det inte är någon fara.

Den första veckan med Bex har gått bra, han visar tydligt om han vill gå ut och göra sina behov.
Så fort han är ute och kissar/bajsar så ger vi honom beröm UNDER TIDEN han utför sina behov
(det är förbjudet att fya hunden om han skulle kissa/bajsa inomhus) .
Hundar har svårt att koppla till saker det har gjort, alltså ska hunden ha beröm/skäll direkt de utför de olika händelserna. 


Vi började från dag ett att rasta honom utan koppel vilket fungerade utmärkt, skulle han på något sett tappa vårt intresse så gör vi allt för att fånga det igen, skulle inte det fungera så gömmer vi oss och kallar hans namn. Han känner sig osäker utan sin "flock" och börjar genast att leta efter oss. Detta har lett till att han oftast går vid oss på sina promenader och inkalningen har blivit mycket bättre!

Bex har även lärt sig komandot "Sitt", när det är matdags så sitter han framför matskålen tills vi säger "Varsågod" sen får han lov att äta. Mat får han 3 gånger om dagen på fasta tider.

Han var mycket trött de första dagarna men har blivit mycket piggare för varje dag, han har även börjat äta mer och försöker ta mer plats här hemma. Han sover nätterna långa vilket är skönt. Finska lapphundar föds med liggande öron men reser sig under valptiden, för tillfället står bara det ena örat men andra örat ser ut att resa sig närsom.
Hans testiklar som låg uppe i magen under besiktningen är också på väg ner.

Just nu försöker vi lära honom att lägga sig ner, sen blir det träning hos JEA på tisdag vilket ska bli både intressant och
roligt!
BEX JUST NU:Under blomsterbordet på balkongen är favoritplatsen att sova på!

Bus med syskon!

Idag har vi varit och hämtat en säck foder hos Bex uppfödare. Vi passade givetvis på att ta med Bex så att han fick leka med sina syskon och sin mamma en liten stund. Det var full fart och Bex tyckte det var roligt tills han tyvärr skadade sitt ben lite och fick vila i Sannas famn en stund. Sen hade han glömt bort det onda och busade lite till!


Bus med mamma Jänta


Broren Bello


Bex och Bianca leker med samma leksak.
När vi kom hem hade Bex namnbricka som han har fått av Sannas mamma kommit med posten.
Nu hänger den så fint i halsbandet med namn och telefonnummer om han skulle råka komma bort!

Hej och välkomna till Bex blogg!

Den här bloggen är skapad av Sanna och Bo som är ägare till Bex. Vi hade tänkt skriva om vad vi gör med honom på dagarna och hur träningen går framåt. ör att familj, släkt, uppfödare och vänner och alla andra som är intresserade av hur det går för oss ska kunna följa Bex utveckling i livet.

Bex är en finsk lapphundshane som är född den 20 juni 2009, alltså bara 9 veckor ung! Det vi tränar på just nu är att gå både med och utan koppel samt att sitta på kommando. Rumsren är han mer eller mindre redan. Det har bara hänt en olycka sen vi fick hem honom i lördags! Han är än så länge väldigt lugn av sig, sover mycket och busar lite för att vara valp. Än så länge är vi väldigt nöjda med honom! Han är väldigt mammig och pappig vissa stunder och väldigt självständig vissa stunder och skiter totalt i oss, båda delarna är ju så klart både positiva och negativa.

På tisdag har vi bokat in vår första träning för instruktören Jea (www.jea.se)  och det ska bli mycket spännande!

Hela familjen i söndags!


Nytagen bild

RSS 2.0